Barnrättsdagarna 2022 i Karlstad

Familjehemspoolen representerades av Karin Hansson (konsulent Östergötland/Småland), Lina Richardsson (konsulent Närke) och Caroline Åkerhielm (samordnare) på plats i ett stundtals soligt Karlstad.

Årets tema var Varje barns rätt till utbildning och information – ur ett hälsoperspektiv. Två dagar tillsammans med nästintill 1000 andra barnrättskämpar och flera riktigt givande föreläsningar och möten. Det var roligt och inspirerande att gå på konferens och det blir tydligt att det ger mer att vara på plats istället för att bara delta digitalt, vilket har varit mer regel än undantag de senaste två åren. Mycket matnyttigt material har producerats de senaste åren, bland annat så har Rädda Barnen tagit fram ett jättefint material till jour- och familjehem som du kan läsa mer om här.

Lite besvikna var vi på att nivån på föreläsningarna var lite för grundläggande. Vi var flera som reagerade på att det förutsattes att vi som var på plats inte hade särskilt mycket kunskap i ämnet barnrätt. Det var synd för vi hade nog förväntat oss att lära oss mer av seminarierna än vad vi gjorde, men å andra sidan hade vi flera intressanta möten med utställare och andra kunniga människor som var på plats.

Karlstad kommun gjorde en väldigt fin insats som värdar för detta evenemang. Den första kvällen bjöd samtliga deltagare på en trerätters middag med underhållning och de var generösa med donationer till Röda Korset till samtliga talare. Sammanfattningsvis kan vi säga att det finns mycket att göra för att tillse att samtliga barn i Sverige får tillgång till skolan, inte minst för barn i skyddat boende, men vi är många som ser luckorna – nu är det dags att hjälpas åt för att komma vidare i frågan!