Tranås Ridklubb

Tranås Ridklubb är en föreningsdriven ridskola med 17 lektionshästar och 250 medlemmar varav ca 90-100 st är barn och ungdomar. En kall dag i maj åkte Caroline och Annika till Tranås och träffade ridläraren Fia.

Sofie ”Fia” Harrysson är ridlärare på Tranås Ridklubb och har även verksamhetsansvar. Hon berättar om ett nära samarbete med styrelsen som hon beskriver som väldigt engagerad och som de senaste åren har jobbat hårt för att förbättra ekonomin – vilket man nu har lyckats med! Tillsammans med bland annat Sisu och med hjälp av bidrag från välgörenhetsorganisationer har de satsat sig ur en ekonomisk svacka. Inställningen är att det är viktigt att det inte blir för dyrt att rida så att höja avgifterna försöker man undvika så långt som möjligt.

 

Med inlevelse berättar Fia om sin önskan att hästar ska vara tillgängliga för alla barn och unga som är intresserade, inte bara de som har ekonomiska förutsättningar. Hon poängterar att alla som vill är välkomna till stallet för att få vara nära hästar, även de som inte har råd att betala för lektionsridning. Hon önskar att TRK ska kunna bli ett kunskapscenter i regionen dit personer med hästengagemang ska kunna vända sig och få information eller bolla hästfrågor – om de rider för någon annan klubb, är privatryttare eller betalande elever spelar ingen roll. Fia menar att hästengagemanget förenar och att revirtänk snarare är till skada och kan förhindra informationsutbyte i en bransch där alla gynnas av att samarbeta.

Fia tror att hästar kan hjälpa barn idag att leva i nuet. En häst struntar i varifrån du kommer eller vad du gjorde igår, de lever i nuet, och det smittar av sig – oavsett om du sitter rider, leder hästen eller bara står och ryktar. Hon har funderat över termen Ridskola och skulle hellre beskriva TRK som en Hästskola. Det handlar om kommunikationen mellan häst och människa, inte bara hur du kan styra den från ryggen utan även hantering från marken. Det kan vara betydelsefullt att blicka inåt, ställa sig själv frågan ”Vad kan jag göra annorlunda för att vi ska kunna kommunicera ännu bättre”.

 

Utrustningen som Familjehemspoolen har sponsrat med är uppskattad. Säkerhetsvästarna till de minsta ryttarna är välanvända och de ställbara hjälmarna är mycket omtyckta. Fia ser kopplingen mellan våra verksamheter, att vi jobbar för att barn och unga ska ha det bra. Ridning borde bli en folksport igen, säger hon. Närheten till hästar är välgörande, inte minst för ett barn som har problem, avslutar Fia.

Vi är helt överens!

 

Vill du veta mer om Tranås Ridskola? Deras hemsida hittar du här

Familjehemspoolen
Tel: 076 760 76 08
E-post: info@familjehemspoolen.se